7 maja 2020 0 Comments

Ciastka, cukierki, batoniki, napoje gazowane – słodycze lubi jeść prawie każdy. Niekiedy słodkości traktujemy jako nagrodę za dobrze wykonane zadanie, jako przyjemność, a nawet jako pocieszenie, gdy mamy kiepski humor. Na co dzień nie zwracamy uwagi na to, dlaczego słodycze tak bardzo nam smakują, tylko chcemy jeść ich coraz więcej. Dzieje się tak, ponieważ są zrobione z mieszanki tłuszczów i cukrów różnego rodzaju. Mają one silne działanie uzależniające, ponieważ aktywują w mózgu obszary odpowiedzialne za wydzielanie substancji, które powodują dobry nastrój. Dlatego tak często wybieramy słodkie przekąski zamiast zdrowego jedzenia. Niestety, nadmierne spożywanie słodkich pokarmów może prowadzić do wystąpienia wielu poważnych chorób.

Ograniczenie, a nie rezygnacja

Z różnych powodów, przede wszystkim zdrowotnych, wiele osób decyduje się na ograniczenie lub definitywne zrezygnowanie ze spożywania słodkich pokarmów. Niestety wytrwanie w takim postanowieniu jest często chwilowe i kończy się szybkim powrotem do słodyczy. Dlaczego tak się dzieje? Zwykle jest to związane ze zbyt restrykcyjnym podejściem do ograniczenia jedzenia słodkości. Wielkie obietnice nie zjedzenia czegoś słodkiego już nigdy więcej to zbyt wiele dla naszego mózgu. Zdecydowanie lepszym sposobem na ograniczenie słodyczy jest skoncentrowanie się na tu i teraz. Łatwiej jest odpuścić słodycze dzisiaj, nie jeść ich wieczorami albo ograniczyć ich spożywanie do 2-3 razy w tygodniu. Dzięki takiemu podejściu do sprawy łatwiej można obniżyć ilość zjedzonych słodyczy do zadowalającego poziomu.

Małe kroki

Po pierwsze, zacznij od małych rzeczy. Wyeliminuj z diety wszystkie napoje gazowane, także różnego rodzaju soki, napoje owocowe, mrożone herbaty oraz napoje słodzone słodzikami. Zamiast tego pij wodę, niesłodzoną herbatę i kawę. Zrezygnuj z kupowania batoników, ciastek czy ciasteczek, nawet tych pełnoziarnistych. Zacznij od tych, które lubisz najbardziej i stopniowo ograniczaj inne. Jeśli czujesz potrzebę to zjedz owoce, warzywa lub orzechy. Zredukuj jedzenie węglowodanów prostych, takich jak białe pieczywo czy makaron. Możesz zastąpić je pełnoziarnistymi odpowiednikami. Zacznij szukać cukru w produktach, które kupujesz. Może on występować na liście składników pod innymi nazwami. I najważniejsze! Bądź dla siebie wyrozumiała, jeśli zjesz coś niedozwolonego, ale nie pozwól by to weszło Ci w nawyk. Potraktuj to jako przeszkodę i wróć do swojego planu ograniczenia słodyczy.

Zdrowe zamienniki

Słodki smak można także znaleźć w zdrowych przekąskach. Mogą to być świeże i suszone owoce, orzechy, warzywa, jogurty i kefiry. Na ich bazie można przygotowywać zdrowe koktajle i jogurty. Ciekawym rozwiązaniem są także owocowe sałatki lub przygotowywane w domu zdrowe łakocie, jak ciasteczka owsiane z owocami. Zamiana słodyczy na ich zdrowe odpowiedniki pozwala zminimalizować ryzyko gwałtownych skoków poziomu cukru w organizmie, dzięki czemu pomaga uniknąć niepohamowanej ochoty na słodycze. Zmniejsza także ryzyko próchnicy zębów, zmian miażdżycowych, chorób krążenia czy cukrzycy typu 2.

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *